OM KÖREN

Om kören
och orkestern

Vad/vilka är Svenska popkören?


2010
I mer än fem års tid hade idén om en seniorkör diskuterats på Musik i Väst – nu var tiden plötsligt mogen.  Allt började med att Mikael Isacson och Cajsa Román, de musikaliska ledarna för kören, såg och hörde sånggruppen ”Young@Heart” i USA. En kör vars medlemmar då var mellan 65–85 år och som sjung modern amerikansk musik. De reser runt i USA och även andra delar av världens och ger konserter och showframträdanden. Michael och Cajsa tog kontakt med Musik i Väst och studieförbundet Sensus. Där kom man gemensamt fram till att starta upp projektet med att bilda en seniorkör. Hösten 2010 var det äntligen dags. För att få ihop körmedlemmar gjordes följande annons:

 

”Dags att leva ut rockdrömmen! Rock & Popkör för dig i mogen ålder! Vill du vara med och skapa magi? Vi startar en rock och popkör i Göteborg för dig som är lite till åren kommen minst 65 år. Vi har körledare, poporkester och en bred repertoar av moderna svenska pop och rocklåtar. Du har en nyfiken och kanske lite rebellisk inställning och gillar att sjunga.”

 

Intresset var enormt. Över 250 anmälningar strömmade in, så många att man blev tvungen att införa ett uttagningsförfarande för de 70 platserna – nämligen äldst går först!

 

Den 3 oktober 2010 började kören repetera. Ett halvår senare hade kören sin första konsert, tre utsålda föreställningar på Pusterviksteatern i Göteborg. Därefter följde även en spelning på Göteborgs Kulturkalas för utsålt hus.

 

2011

Under våren 2011, när projektet mellan Sensus och Musik i Väst (numera Kultur i Väst) avslutats, bestämde sig deltagarna i kören för att fortsätta att driva kören själva. En ideell förening bildades och en styrelse utsågs att leda kören under namnet Svenska Popkören (SPK).

Kören har under åren varit  med på många spektakulära spelningar såsom medverkan i Bingo Lotto, Musikhjälpen och Älvsjömässan. Från att ha varit ca 70 medlemmar i kören är vi numera ca 50 st fördelat på damer och herrar med en medelålder på ca 77 år efter att under ca 2 år, under pandemitiden reducerats till under 30 st  och fortfarande leds av våra körledare Mikael Isackson och Cajsa Román som även är orkesterledare till vår rockorkester som är med när vi spelar på scen. Då har vi klaviatur, gitarr, bas och trummor. 

2020
Under åren som följts har kören haft en enastående utveckling och under 2020 planerade vi därföratt fira10 årsjubileum med kören för att verkligen visa upp vår musikaliska utveckling när det gäller körsång, stämmor, solister och scenvana.

Men på grund av den osäkerhet som funnits de senaste 3 åren med, "pandemi och Covid" har vårt och andras firande blivit
ca 2 år försenat och vår jubileumskonsert blev äntligen av den18 maj 2022 på den ärerika Teatern Aftonstjärnan. Där vi uppträde tillsammans med en skolklass 9A från Nordhemsskolan.


2023

Nu skriver vi 2023 och i samband med att först GP och därefter Hemmets Veckotidning gjorde ett repotage om SPK, så ökade intresset att vara med i kören markant och vi fick återigen införa ett uttagningsförfarande till kören och resultatet av det är att vi nu har fått 15 nya medlemmar i kören. I samband med nystart 2023 bestämdes även att vi skulle ha en helt ny repertoar. Den 24/5 kl 19.00, kommer vi därför att uppträda på Kulturhuset Möllan i Mölndal med helt nya låtar.